Kreditprövning
När du ansöker om ett lån görs en kreditprövning. Det innebär att långivaren kontrollerar om du uppfyller kraven för ett lån och ser över dina möjligheter att betala räntor och amorteringar.
För att kunna göra detta behöver långivaren samla in tillräckligt med uppgifter om din ekonomi. Det räcker till exempel inte att ta hänsyn till hur läget ser ut just nu utan är också viktigt att väga in framtida förhållanden. För att få en så tydlig helhetsbild som möjligt kontrollerar långivaren alltifrån betalningsanmärkningar till inkomst, skulder, borgensförbindelser och krediter.
Dessa uppgifter granskas senare i samband med att långivaren gör en kreditupplysning. I samband med att en sådan upplysning görs, får du alltid ett meddelande hemskickat. Om du inte känner igen avsändaren, eller inte ansökt om lån bör du kontakta kreditupplysningsföretaget som kan kontrollera ärendet närmare.
För vissa kan kreditprövningen kännas som ett hinder på vägen mot ett lån och förverkligandet av en länge efterlängtad dröm. I slutändan är det dock viktigt att komma ihåg att den görs lika mycket för din skull som för bankens eller låneinstitutets. En godkänd kreditprövning betyder att du har förutsättningar och möjlighet att betala de utgifter som till exempel ett bolån innebär. På så sätt minskar risken för att du ska bli fast med ett lån eller utgifter som din ekonomi inte klarar av.
En sedvanlig kreditprövning görs på alla som tar lån för första gången men också i samband med att en låntagare skickar in en ansökan om att låna mer på ett befintligt lån. I de fall som låntagaren har svårt att få godkänt så finns det möjlighet att ta hjälp av en medlåntagare. Detta är i många fall en partner, förälder, sambo, maka eller make eller annan anhörig. En medlåntagare är lika mycket skyldig att betala tillbaka lånet som låntagaren, men fördelen är att man på så vis kan öka sina chanser att ta ett lån. Detta eftersom borgenären, banken eller låneinstitutet, i samband med detta förbättrar sina chanser att få betalt och alltså minskar sin risk.