Vad är kreditvärdighet?
Kreditvärdighet är ett begrepp som ofta dyker upp i samband med lån och krediter, men vad innebär det egentligen? Kort kan man säga att kreditvärdighet ett mått på din förmåga att återbetala ett lån. Här ska vi ta en närmare titt på hur kreditvärdighet fungerar och hur du kan optimera den.
Kreditvärdighet är ett mått på din ekonomiska förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Den påverkas av flera faktorer, som din inkomst, skulder och betalningshistorik. När du ansöker om ett lån eller kredit använder långivare din kreditvärdighet för att bedöma om du är en riskfylld låntagare eller inte.
En hög kreditvärdighet kan leda till bättre lånevillkor och lägre räntor, medan en låg kreditvärdighet kan göra det svårare och dyrare att låna pengar. Din kreditvärdighet visar helt enkelt långivare hur stor risk de tar när de lånar ut pengar till dig. För dig som låntagare och konsument är det därför viktigt att förstå vad kreditvärdighet innebär, hur den bedöms och hur du kan påverka den. En god kreditvärdighet kan ge dig förmånligare lån och villkor, medan en låg kreditvärdighet kan begränsa dina möjligheter.
Så bedöms min kreditvärdighet
När du ansöker om ett lån eller en kredit gör långivaren en bedömning av din ekonomiska situation, bland annat genom en så kallad kreditupplysning. En kreditupplysning är en rapport som innehåller detaljerad information om din ekonomi. Upplysningen ger långivaren en helhetsbild av din återbetalningsförmåga och hur stor risken är att låna ut pengar till dig. Ju bättre din kreditvärdighet är, desto större chans har du att få lån beviljade med förmånliga villkor.
Bedömningen av din kreditvärdighet baseras på flera faktorer som tillsammans ger en samlad bild av din ekonomi:
- Inkomstnivå
En hög och stabil inkomst ger i de flesta fall en bättre kreditvärdighet. Det visar att du har goda möjligheter att återbetala ett lån. Många långivare ser positivt på en tillsvidareanställning eller annan stadig inkomstkälla. - Skuldsättning
Dina lån i förhållande till din inkomst är viktig. En låg skuldsättningsgrad innebär att du har utrymme för nya lån och visar att du inte är överbelånad. - Betalningshistorik
En historia av punktliga betalningar på tidigare lån, krediter och fakturor har stor betydelse för en god kreditvärdighet. Betalningsanmärkningar eller försenade betalningar kan snabbt försämra kreditvärdigheten. - Antal kreditupplysningar
Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning. Om du har många kreditupplysningar på kort tid kan det uppfattas som ett tecken på ekonomiska svårigheter, och det kan sänka din kreditvärdighet.
Olika kreditvärdighetsnivåer
Kreditvärdighet delas ofta in i olika nivåer, från låg till hög. En hög kreditvärdighet innebär att det är låg risk för långivaren att bevilja ett lån, och långivaren kan då även erbjuda bättre lånevillkor och lägre ränta. Låg kreditvärdighet innebär en högre risk, vilket kan leda till avslag på låneförfrågan eller högre räntor. Olika kreditupplysningsföretag använder olika skalor för att kontrollera är hur hög eller hur låg din kreditvärdighet är.
Här är ett exempel på hur en skala kan se ut:
Utmärkt – högsta kreditvärdighet, mycket låg risk för långivaren.
Bra – stabil ekonomisk situation, låg risk för långivaren.
Medel – acceptabel men något osäker återbetalningsförmåga.
Låg – hög risk för långivaren, kan leda till avslag eller högre ränta.
Mycket låg – betalningsanmärkningar eller hög skuldsättning, stor risk för låntagaren.
Samla lån trots
betalningsanmärkning
Sök bolån och samla dina lån för att sänka månadskostnaderna oavsett betalningsanmärkningar eller inkassoskuld. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dig.
Välkommen som du är.

Så kollar du din kreditvärdighet
Det första steget för att förbättra din kreditvärdighet är att få en tydlig uppfattning om din nuvarande ekonomiska situation. Att veta var du står ger dig en stabil grund för att ta kontroll över din privatekonomi och försöka förbättra den. Genom att göra en kreditupplysning på dig själv kan du enkelt kolla din kreditvärdighet. Informationen som du får inkluderar allt från befintliga lån och krediter till eventuella betalningsanmärkningar och andra faktorer som kan påverka din möjlighet att få ett lån eller en kredit.
En av de mest använda tjänsterna är Upplysningscentralen, Sveriges största kreditupplysningsföretag, och deras verktyg Min Upplysning. Genom att beställa en kreditupplysning från UC får du en fullständig rapport över din ekonomiska situation. Du får en översikt över din kredithistorik, dina nuvarande lån och krediter samt kan se om du har några registrerade betalningsanmärkningar. UC används även av många banker och långivare. Det innebär att den information du får speglar vad de ser när de gör sin bedömning av din kreditvärdighet. När du beställer en kreditupplysning kan du enklare förstå vilka faktorer som påverkar din kreditvärdighet och hur du kan förbättra din ekonomiska situation.
Tips för att förbättra din kreditvärdighet
Att förbättra sin kreditvärdighet är en långsiktig process, men med rätt strategier kan du ta kontroll över din ekonomi.
Här är några konkreta tips:
- Betala dina räkningar i tid
Det är den mest grundläggande och kanske viktigaste faktorn. Försenade betalningar kan snabbt skada din kreditvärdighet. Ha alltså alltid koll på alla förfallodatum. - Minska dina skulder
Betala av små krediter och smålån först, gärna de med högst ränta. Det kan förbättra din skuldsättningsgrad. Läs gärna mer om de olika skuldfrimetoderna snöbollsmetoden och lavinmetoden. - Samla dina lån och krediter
Genom att slå samman flera smålån till ett större lån kan du sänka din månadskostnad och förbättra din kreditprofil. - Avsluta dina outnyttjade krediter
Även oanvända kreditkort kan påverka kreditvärdigheten negativt eftersom de kan ses som potentiella skulder. - Undvik många kreditupplysningar
Var försiktig med att ansöka om flera lån på kort tid. Varje kreditupplysning kan registreras och sänka din poäng. - Använd en medsökande till lån
Om du ansöker om lån tillsammans med någon annan kan det förbättra chansen att få lånet beviljat och till bättre villkor. - Öka din inkomst
En högre inkomst kan stärka din kreditvärdighet. - Planera långsiktigt
Bygg upp en buffert och satsa på en stabil privatekonomi för att undvika onödiga krediter i framtiden.
Låna pengar med låg kreditvärdighet
Att få ett lån om du har en låg eller medel kreditvärdighet kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Många traditionella banker är restriktiva, men det finns alternativ som erbjuder mer flexibla lösningar. På Bluestep Bank kan vi bevilja dig ett lån även om din kreditvärdighet är låg. Vi gör en noggrann, individuell bedömning för att säkerställa att du har möjlighet att återbetala lånet. Vi tittar alltså inte bara på din ekonomiska historik eller att du har en viss typ av anställning och inkomst. Det innebär till exempel att om du har betalningsanmärkningar men en stabil inkomst så kan du fortfarande ha möjlighet att få ett lån.
Vi kan även bevilja lån till dig som har en timanställning, ett vikariat och till dig som är egenföretagare. Vi kan också hjälpa dig att samla dina lån och krediter i ett bolån, om du äger en bostad som har låneutrymme kvar, genom ett så kallat omstartslån. Detta kan ge dig en bättre skuldsituation och en ny ekonomisk start. Genom att erbjuda skräddarsydda lösningar hjälper Bluestep Bank dig att få en ny chans att förbättra din ekonomiska situation.
Ansök om samlingslån tryggt och säkert
Vill du undersöka möjligheterna att samla dina lån och krediter i ett bolån hos Bluestep Bank? Skicka in din ansökan redan idag.

Vanliga frågor & svar om kreditvärdighet
Hur kan jag se min kreditvärdighet?
Du kan se din kreditvärdighet genom att beställa en kreditupplysning från företag som UC och tjänsten Min Upplysning. Dessa rapporter visar din ekonomiska situation med lån, krediter och eventuella betalningsanmärkningar.
Påverkar lånelöfte min kreditvärdighet?
Nej, ett lånelöfte påverkar inte din kreditvärdighet så länge ingen kreditupplysning tas.
Påverkar kreditkort min kreditvärdighet?
Ja, kreditkort kan påverka din kreditvärdighet. En beviljad kredit räknas som ett lån och visas vanligen i en kreditupplysning.
Påverkar CSN min kreditvärdighet?
CSN-lån ingår normalt inte i en kreditupplysning, men efterfrågas ofta av långivare innan de erbjuder ett lånelöfte.
Hur lång tid tar det att förbättra sin kreditvärdighet?
Det kan ta allt från några månader till flera år beroende på din ekonomiska situation. Betalningsanmärkningar försvinner till exempel efter tre år. Uppgifter om bland annat din inkomst och dina skulder uppdateras regelbundet.