Sparande till barnen - så kommer du igång

Med ett kontinuerligt sparande kan du som förälder lägga en god grund inför ditt barns vuxna liv. Har du möjlighet kan du även spara till barnbarnen. Vi ger våra bästa tips på vad du kan tänka på.

Det finns många anledningar till varför man bör spara pengar till sina barn. Inte minst bidrar det till trygghet och ger barnen en stabil grund när de ska ut i vuxenlivet. Kanske vill du att barnen ska kunna köpa en lägenhet, en bil eller finansiera sitt körkort – ja då är det toppen om du i god tid börjar sätta av pengar för detta.

Långt ifrån alla föräldrar har dock möjlighet att spara pengar till sina barn. Var öppen och diskutera vad som passar er bäst. Kanske är det bättre att ni fokuserar på att ni som familj ska ha det bra här och nu.

Är dina barn vuxna och fått egna barn kan det vara en god idé att upprätta ett sparande för barnbarnen. Många har större möjlighet till ett kontinuerligt sparande till barnbarnen än vad man hade till sina egna barn när de var små. Med vuxna barn har man färre personer att försörja, vilket kan underlätta möjligheterna till ett sparande.

Så kommer du igång med sparande till barnen

Finns det utrymme i budgeten är det ingen tvekan om att du borde avsätta en slant varje månad till dina barn eller barnbarn. Det är aldrig försent att sätta igång, men ju tidigare du börjar desto bättre. Gör det enkelt för dig och skapa en stående överföring från lönekontot som dras i samband med att lönen eller barnbidraget kommer.

När ska du börja spara till barnen?

Ju tidigare du börjar spara, desto mer kommer pengarna ha hunnit växa till den dagen du behöver dem om du väljer att investera pengarna. Därför kan det vara klokt att börja så tidigt som möjligt, även om du bara kan spara en liten summa i månaden. Det bästa sparandet det som blir av.

Börjar du spara senare när barnen är lite äldre hinner inte pengarna växa lika mycket, dessutom kan det vara bra att spara till en lägre risk på ett sparkonto med ränta om barnen behöver pengarna om mindre än fem år. 

Hur mycket ska jag spara till barnen?

Hur mycket du ska spara beror såklart på vilka förutsättningar du har och vad du vill att sparandet ska användas till i framtiden. Låt säga att du sparar hela barnbidraget, 1 250 kronor, varje månad. Sparar du på ett vanligt sparkonto har du på 18 år fått ihop 270 000 kronor. Sparar du halva barnbidraget, 625 kronor, kommer du efter 18 år ha 135 000 kronor.

Spara inte mer än vad du är bekväm med och tänk på att innan du börjar spara åt barnen bör du ha koll på din egen ekonomi. Det gäller givetvis även sparande till barnbarnen.

Att investera barnsparet eller använda sparkonto

Om du investerar pengarna till en ränta får sparandet en möjlighet att växa genom ränta på ränta-effekten. Har du en längre tidshorisont på ditt sparande kan det vara en god idé. Kom däremot ihåg att investeringar alltid medför en risk. Om du har en kort sparhorisont kan det vara tryggare att lägga pengarna på ett sparkonto med ränta.

På sikt ger inte sparkontot lika hög avkastning som aktier eller fonder men det är istället ett mindre riskfyllt alternativ. På Bluestep har vi flera sparkonton med bra räntor. Testa vår sparkalkylator för att ta reda på hur mycket ditt sparande kan ge.

Involvera barnen i sparandet

Det viktigaste är inte när barnen får tillgång till de sparade pengarna utan hur redo de är när de ska få det. Involvera barnen tidigt i sparandet, berätta att det finns och lär barnen redan när de är små att hantera och förstå värdet av pengar. Du som förälder bör vara tydlig med vad dessa pengar är tänkt att användas till och vad barnen kan göra för att bäst förvalta dem.

20 bästa spartipsen 2024

  • Utgifter och inkomster
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter
  • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

Prata pengar och sparande med barn

Att rusta dina barn ekonomiskt inför framtiden innebär dels att starta upp ett långsiktigt sparande, men framförallt handlar det om att lära ut sunt förnuft gällande hanteringen av pengar. Genom att tidigt prata om pengar och ekonomi kan du nämligen skapa en bra grundläggande förståelse för sparande och pengars värde som sedan blir enklare att bygga vidare på.

Anpassa nivå efter ålder

Hur du kommunicerar kring privatekonomi behöver förstås anpassas efter barnens ålder. För mindre barn som ofta är väldigt luststyrda kan du börja med att associera pengar till roliga saker och upplevelser, till exempel genom att ge barnen en peng som de själva får använda till att köpa en glass eller leksak. På så sätt lär de sig tidigt att pengar är bra att ha för att de möjliggör lustfyllda saker.

Det är också värdefullt att låta barn öva sig på att själva få välja mellan olika saker i vardagen, till exempel mellan en frukt eller smoothie i mataffären. Det gör att de får träna sig på att prioritera samtidigt som de växer av att få förtroendet att fatta egna beslut. I takt med att barnen blir äldre kan de sedan successivt få allt mer ekonomiskt ansvar.

Veckopeng eller månadspeng?

Ett effektivt sätt att lära barn att ansvara för sina egna pengar är genom att ge dem en regelbunden vecko- eller månadspeng. Det ger ökad förståelse kring pengars värde, hur sparande fungerar och hur man kan göra en budget för att nå långsiktiga mål.

Så kan du tänka kring vecko- och månadspeng

  • Börja gärna med veckopeng för barn som är i skolåldern. En mindre mängd pengar på regelbunden basis brukar vara lättare att hantera för små barn som ännu inte lärt sig att planera långsiktigt.
  • När barnen blivit större är det dags att gå över till månadspeng. Här krävs lite mer långsiktighet och planering som ger bra träning inför framtiden.
  • Kom tillsammans överens om vad pengarna ska räcka till. I början kan det röra sig om att köpa sitt eget lördagsgodis eller något annat litet. För äldre barn kan det vara rimligt att månadspengen ska täcka både nöjen, aktiviteter och kläder.
  • Låt barnen själva bestämma vad de vill köpa och ge utrymme för misstag och felprioriteringar som de kan lära av.
  • Undvik att skjuta till extrapengar om vecko-eller månadspengen tagit slut. Det är ofta svårt att vara konsekvent, men i längden är det en viktig lärdom att pengarna verkligen är slut när de tagit slut. Om barnen är tillräckligt gamla kan ni istället diskutera ett lån eller en insats i hemmet som kan ge extra tillskott i kassan.
  • Uppmuntra barnets sparande. Om ditt barn vill spara sin vecko- eller månadspeng stället för att genast spendera är det bra att uppmärksamma och uppmuntra beteendet.


Sparande för barn i en digital era

Idag används kontanter allt mindre och många butiker och restauranger är nu helt kontantlösa. För små barn kan det fortfarande vara en bra idé att använda kontanter som fysiskt kan placeras i en sparbössa för att göra pengar så konkreta som möjligt.

För lite större barn som redan är vana vid den digitala världen fungerar det däremot utmärkt med digitala pengar. Öppna gärna ett konto till ditt barn som ni kan göra insättningar på och snabbt kunna swisha pengar till. Så småningom kan ditt barn få ett eget uttagskort att ansvara över. Det finns också många appar att utforska som är speciellt utformade för barn och på ett pedagogiskt sätt uppmuntrar till sparande.