Skulder hos Kronofogden – så påverkar de dig
Här får du veta mer om vad det innebär att ha skulder hos Kronofogden och vad du kan göra för att lösa situationen på bästa sätt.
Kronofogdemyndighetens uppdrag är att hjälpa företag, myndigheter och privatpersoner att få betalt. Samtidigt ger de råd och stöd till den som ska betala. Om en faktura inte betalas i tid skickas vanligtvis en påminnelse ut innan skulden går vidare till ett inkassoföretag. En skuld som inte betalas kan slutligen hamna hos Kronofogden som i sin tur kan vidta flera olika åtgärder för att driva in skulden.
Hur vet du att du har skulder hos Kronofogden?
Om du har fått en skuld hos Kronofogden kommer du att få brevet "Skuld att betala". Det innebär att Kronofogden konstaterat du ska betala skulden till företaget, personen eller den myndighet som du är skyldig pengar. Om du vill kontrollera ditt skuldsaldo kan du logga in på Kronofogden och se "Mina sidor".
Vad händer om du inte betalar skulderna hos Kronofogden?
Betalar du inte skulden kommer de undersöka dina tillgångar. Kronofogden ser bland annat över din inkomst, boendekostnad och ditt familjeförhållande. Därefter har de möljighet att sälja tillgångar som bilar, bostadsrätter eller tomträtter för att kunna driva in skulden.
De kan också dra pengar från din lön för att betala din skuld.
Så kan du lösa skulder hos Kronofogden
Det allra bästa är förstås att skulder inte hamnar hos Kronofogden alls, men det finns många anledningar till att de inte kan betalas i tid. Då är det viktigast att fokusera på att lösa situationen på bästa sätt.
– Det bästa du kan göra är att så tidigt som möjligt kontakta den du är skyldig pengar och informera om din situation. Förhandla om ränta och betalbelopp och försök att upprätta avbetalningsplaner. Det är alltid bättre att ha en dialog än att inte höra av sig alls, säger Ulrika Hamlin, Specialist inom obestånd på Bluestep.
Dra ner på dina kostnader
För att på kort tid förbättra din ekonomiska situation finns det också en del saker du kan göra själv.
– Dra ner på saker som inte är absolut nödvändiga en tid. Försök även att få ner de fasta kostnaderna. Kanske finns det något abonnemang du kan säga upp eller pausa, säger Ulrika Hamlin.
Lös lånet med ett bolån
Om du inte har möjlighet att betala tillbaka skulden på egen hand kan ett alternativ vara att lösa den med hjälp av ett bolån som du sedan betalar tillbaka långsiktigt. För att kunna låna trots Kronofogden krävs att skulderna kan lösas i samband med att det nya lånet beviljas. Här finns det ofta pengar att spara samtidigt som du undviker att få betalningsanmärkningar. Låt oss ge ett exempel från verkligheten.
En familj hade haft utmätning på lönen under två års tid. Kronofogden hade tagit sikte på att sälja bostaden för att lösa skulderna. Utöver skulder hos Kronofogden hade de över 500 000 kronor i övriga blancolån och krediter. Genom att lösa skulderna genom att belåna sin bostad hos Bluestep kunde familjen minska sina kostnader med över 100 000 kronor per år och samtidigt undvika att dra på sig nya betalningsanmärkningar.
– Funderar du på att ta nya blancolån för att lösa befintliga lån är det bra att ställa dig frågan om du verkligen kan betala mer senare om du inte kan betala nu? Att låna för att lösa en skuld och sedan göra samma sak igen kan leda till ett berg av skulder som till slut kollapsar. Det är därför viktigt att det finns en långsiktig plan, säger Ulrika Hamlin.
Det kan kännas tråkigt när du är mitt uppe i en sådan här situation men när du tagit dig ur den kommer allt kännas mycket bättre och du har förmodligen kickat igång början till en bättre ekonomi.
Utöka ditt bolån tryggt och säkert
Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.