Så renoverar du hållbart
Planerar du att börja renovera eller är du kanske redan i full gång? Då finns mycket att vinna genom att tänka hållbart, både för din plånbok och miljön. Vi har samlat några konkreta tips som hjälper dig att göra mer hållbara val inför och under en renovering.
Hållbarhet handlar om att få saker att hålla över tid, både slitagemässigt och genom olika trender och stilar som kommer och går. I renoveringssammanhang innebär det att du kan behöva lägga lite extra tid på planering och tänka till när du gör dina val kring material så det fungerar långsiktigt.
Renovering behöver nämligen inte automatiskt betyda att gammalt ska bytas till nytt. Det finns många sätt att förnya, förändra och förbättra utan att behöva kasta och köpa nya saker.
Lägg tid på planeringen
Att tänka hållbart är att tänka långsiktigt. Lägg därför gärna lite extra tid på att fundera igenom vilka behov som kommer att finnas, inte bara i dag utan även om några år. Att göra ordentlig research tar förstås tid, men att fatta medvetna beslut som har fått mogna fram lönar sig oftast i längden och gör att du undviker impulsiva inköp som lätt blir fel.
Om du precis har flyttat in i en ny bostad är det alltså ingen dum idé att bo in dig lite för att hinna lära känna vilka behov och utmaningar som finns innan renoveringen tar fart. Tänk också på att låta funktion styra dina val i första hand snarare än att gå efter trender och tillfälliga lösningar.
Vårda och reparera det som redan finns
Genom att slipa, olja in och reparera sådant som har blivit slitet eller trasigt kan mycket räddas istället för att behöva kasseras och bytas ut. Trädörrar, bänkskivor och parkettgolv kan till exempel ofta slipas och behandlas för att se som nya ut igen, och gamla gulnade eluttag går enkelt att spraya med vit färg för att fräschas upp. Att ta vara på och fixa upp sådant som redan finns är ett bra sätt att arbeta hållbart med din renovering.
Förändra och förnya med färg och form
Kanske har köksluckorna gått ur tiden och tapeterna blivit daterade? Då är målarfärgen räddaren i nöden. Genom att måla om luckor, lister, väggar eller golv kan du enkelt skapa en helt ny och personlig känsla utan att behöva riva ut allt och köpa nytt.
Ofta kan små förändringar som att byta ut handtag eller välja nya kakelplattor göra stor skillnad för helheten i ett rum. På nätet finns massor med inspiration kring att uppgradera hemmet med små medel. Låt dig gärna inspireras!
Välj begagnat och naturmaterial som håller
När något behöver bytas ut är det alltid bäst att i första hand återbruka och välja begagnat. På andrahandsmarknaden finns ett stort utbud av köksstommar, fönster, dörrar och byggmaterial som blivit över eller bytts ut vid renoveringar.
Välj gärna tidstypiska originaldetaljer och följ byggnadens ursprungliga karaktär även när du ska bygga nytt. Det håller över tid och bidrar till en genomgående röd tråd i fastigheten. Tidstypiska bygg- och inredningsdetaljer till äldre hus och lägenheter finns ofta att hitta på auktioner och byggnadsvårdsbutiker.
Försök även att själv sälja, återvinna och skänka bort så mycket material som möjligt vid din renovering så det kan återanvändas och få leva vidare. Om du istället ska köpa nytt spelar materialen stor roll. Naturmaterial som trä, sten och skinn är bäst ur hållbarhetssynpunkt eftersom de är slitstarka och går att återanvända många gånger genom att slipa, måla och laga. Som extra bonus blir dessa material dessutom ofta ännu vackrare med tiden och får mer karaktär.
Utöka ditt bolån tryggt och säkert
Använd bostaden som säkerhet för att frigöra pengar till t.ex. ett bilköp, en investering i hållbara energilösningar för hemmet eller för att säkra ekonomin vid oförutsedda kostnader.