Så fungerar kreditköp
Att handla på kredit är en vanlig lösning för alla som vill dela upp sina betalningar över tid, men det är viktigt att förstå vad ett kreditköp innebär och hur det fungerar. Kreditköp kan nämligen medföra kostnader och risker som du bör vara medveten om. Vi förklarar vad kredit betyder och går igenom de för- och nackdelar som kan finnas med ett kreditköp.
Det har blivit väldigt enkelt att handla på kredit idag. Med ett knapptryck kan du köpa nu och betala sen, men hur påverkar egentligen kreditköp din ekonomi och kreditvärdighet? Vi förklarar allt du behöver veta kring kreditköp och ger även tips på hur du kan undvika skuldfällor.
Vad är ett kreditköp?
Ett kreditköp innebär att du köper en vara eller tjänst, men istället för att betala hela summan direkt delar du upp betalningen över en viss tidsperiod. Att köpa på kredit är möjligt tack vare ett kreditavtal mellan dig och säljaren eller en tredje part, som exempelvis en bank eller ett bolag som Klarna eller Qliro. När du gör ett kreditköp kan räntor och avgifter tillkomma, vilket innebär att du i slutändan kan behöva betala mer än varans eller tjänstens ursprungliga pris. Genom att läsa avtalet noga innan du genomför köpet, kan du undvika överraskningar och få bättre kontroll över din ekonomi.
Ett kreditköp kan göras med ett kreditkort utfärdat av din bank eller av ett företag som erbjuder olika slags kortlösningar. Vanligtvis kan du utnyttja krediten på kreditkortet under en räntefri period. När den avtalade tiden löpt ut får du en kreditfaktura där alla dina köp är summerade. Många kreditkort har förmåner som fria årsavgifter och bonusar. Banken kan också erbjuda en kontokredit, som är ett speciellt konto med en överenskommen kreditgräns. När du handlar något på faktura är även det ett sorts kreditköp. Den här typen av krediter utgör lån utan säkerhet, vilka kan resultera i höga avgifter och räntor om krediten inte betalas tillbaka i tid. Den kanske mest använda kontokrediten i Sverige idag är Klarna.
Samla lån trots
betalningsanmärkning
Sök bolån och samla dina lån för att sänka månadskostnaderna oavsett betalningsanmärkningar eller inkassoskuld. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dig.
Välkommen som du är.
Hur fungerar kreditköp?
Kreditköp fungerar genom att säljaren eller en finansieringspartner lånar ut pengar till dig för att du ska kunna köpa en vara eller tjänst. Du får tillgång till produkten direkt, men betalningen sker enligt en avtalad plan. Ett kreditköp kräver oftast en kreditkontroll för att bedöma din betalningsförmåga. En kreditupplysning innebär att din ekonomiska situation kontrolleras, till exempel om du har lån och betalningsanmärkningar. Hur mycket kredit du får är alltså individuellt och beror på dina ekonomiska förutsättningar.
När avtalet är på plats betalar du av skulden enligt villkoren i avtalet. Många företag erbjuder flexibla betalningsalternativ, såsom räntefria perioder eller låg månadsbetalning, men det är viktigt att hålla koll på den villkorade krediten. Missade betalningar kan leda till extra avgifter och påverka din kreditvärdighet negativt. För att kreditköp inte ska bli en belastning bör du alltså vara noga med att betala i tid och ha en tydlig bild av den totala kostnaden för krediten.
För- och nackdelar med att handla på kredit
Att handla på kredit kan ha en del fördelar. Det gör det möjligt att köpa produkter och tjänster utan att behöva betala hela summan direkt, vilket kan vara nödvändigt i vissa situationer som vid oförutsedda utgifter eller vid större investeringar. Många kreditavtal erbjuder räntefria perioder och då kan köpet bli en smidig lösning sålänge du betalar tillbaka skulden i tid. Samtidigt finns det nackdelar. Räntor och avgifter kan snabbt bli dyra om betalningarna dröjer och det är lätt att förlora kontrollen över sin ekonomi.
Ett stort antal kreditköp kan göra det svårt att få ihop ekonomin till att betala dem i tid. Dessutom kan kreditköp påverka din kreditvärdighet negativt om du missar betalningar och om många företag tar kreditupplysningar på dig. Du ska därför alltid överväga behovet av krediten noga och läsa villkoren i avtalet innan du bestämmer dig. Det kan vara en bra regel att aldrig handla för pengar du inte har, det vill säga att alltid betala för dina köp direkt, även om alternativ till kreditköp finns.
Så påverkar kreditköp din kreditvärdighet
Om du missar betalningar eller har för många utestående krediter kan det försämra din kreditvärdighet. Kreditföretag ser också på din totala skuldsättningsgrad, alltså hur mycket du har lånat i förhållande till din inkomst. Höga skulder kan signalera ekonomisk stress och leda till svårigheter att få nya krediter. Varje kreditförfrågan registreras också och ett stort antal förfrågningar under kort tid kan tolkas som ett riskbeteende. För att skydda din kreditvärdighet är det viktigt att planera eventuella kreditköp och undvika att ta på dig mer skulder än vad du klarar av att hantera.
Fördelar med att samla alla lån i ett bolån
- Fullt ränteavdrag
- Lägre ränta och sänkta månadskostnader
- Bättre villkor
- Färre fakturor och dolda avgifter
- Bättre kreditvärdighet
- Tryggare privatekonomi
Risker och ansvar vid kreditköp
Vid kreditköp är det viktigt att vara medveten om riskerna och det ansvar som följer med köpet. En av de största riskerna är att du överskattat din betalningsförmåga och helt enkelt kommer att få svårt att betala tillbaka kreditlånen. Räntor och avgifter kan snabbt göra att kostnaderna eskalerar, särskilt om du missar en eller flera betalningar. Som konsument har du ett ansvar att förstå kreditavtalet och se till att betalningar sker i tid. Om du hamnar i ekonomiska svårigheter är det viktigt att agera snabbt och kontakta kreditgivaren för att försöka hitta en lösning.
Tips för att undvika skuldfällor vid kreditköp
För att undvika skuldfällor vid kreditköp är det viktigt att planera dina inköp och bara använda kredit när det verkligen behövs. Sätt upp en budget och se till att betalningarna ryms inom den. Läs alltid avtalet noggrant för att förstå alla kostnader och så att du kan undvika oväntade avgifter eller oförmånliga betalningsvillkor. Du kan använda räntefria perioder om de erbjuds, men var noga med att betala innan perioden löper ut.
Undvik att göra fler kreditköp än vad du kan hantera och om du har en tendens att dra på dig många krediter så inför gärna en nolltolerans för dig själv. Vill du köpa något dyrare, se till att spara ihop pengarna först. Om du redan gjort fler köp på kredit än vad du kan kontrollera, kan det vara en fördel att samla skulderna i ett mer förmånligt lån. Att samla dyra krediter i ett lån med säkerhet, kan förutom att förbättra din kreditvärdighet, även sänka din månadskostnad och hjälpa dig att återta kontrollen på ekonomin. Hos Bluestep Bank kan du samla dina lån och krediter i ett bolån, vilket som oftast har bättre villkor och lägre ränta än lån utan säkerhet.
Några inkomsttyper vi godkänner
Frågor och svar om kreditköp
Vad innebär det att handla på kredit?
Att handla på kredit betyder att du köper en vara eller tjänst, men istället för att betala direkt delar du upp betalningen över en viss tidsperiod, oftast med en viss ränta eller avgift.
Hur påverkar ett kreditköp min kreditvärdighet?
Kreditköp påverkar din kreditvärdighet negativt eftersom det är en typ av lån utan säkerhet. Även kreditkort som inte nyttjas visas på kreditupplysningen och kan försämra din kreditvärdighet. Att krediten inte nyttjas just nu betyder inte att det fortsatt kommer vara ounyttjat i framtiden, varför den påverkar din kreditvärdighet när exempelvis banken ska fastslå din betalningsförmåga. Det kan därför vara att rekommendera att avsluta obrukade kreditkort för att förbättra sin kreditvärdighet.
Vad händer om jag inte betalar i tid?
Om du inte betalar i tid kan du få påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och i värsta fall en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning registreras hos kreditupplysningsföretag och kan medföra svårigheter som att få andra lån beviljade eller bli godkänd som hyresgäst.
Vilka regler gäller vid kreditköp?
Vid kreditköp gäller konsumentkreditlagen som bland annat reglerar information om ränta, avtal och ångerrätt. Enligt lagen ska alla företag som erbjuder krediter bland annat följa god kreditgivningssed. Det innebär att företaget inte bara ska ta tillvara sina egna intressen utan även konsumentens. Som konsument har du rätt till de förklaringar som du behöver för att kunna förstå avtalet och vilka kostnader som avtalet kommer innebära för dig. Till krediter räknas exempelvis ett köp på kredit och avbetalning, ett lån eller när du betalar något på faktura. Du kan läsa mer om konsumentkreditlagen här.