Så får du semesterbudgeten att hålla hela sommaren
Oavsett om du brukar åka utomlands eller hålla dig inom landets gränser under semestern är det lätt att utgifterna drar iväg när vi är lediga. En enkel budget för sommarens äventyr kan vara till stor hjälp för att få koll på att semesterkassan räcker hela sommaren.
För de allra flesta innebär sommaren lite extra ledighet att se fram emot. Men mer ledig tid än vanligt innebär också fler småutgifter varje dag och det är lätt att vi spenderar mer pengar än planerat. Som tur är finns det en del enkla saker du själv kan göra för att hålla nere kostnaderna under din semester.
Anpassa semestern efter plånboken
En budget behöver inte vara krånglig eller ta lång tid att göra. Huvudsaken är att den ger en bra överblick av alla utgifter och visar hur mycket pengar som finns att röra sig med. Enklast och bäst brukar vara att göra en veckovis budget. Då blir det tydligast att se och följa hur mycket pengar som kan spenderas löpande.
Börja med att utgå ifrån alla fasta kostnader som du vet att semestern kommer innebära och gör sedan en uppskattning på resterande utgifter. Kanske har du köpt tågbiljetter, hyrt ett semesterhus eller ska göra någon aktivitet som kostar lite extra? Kom ihåg att också inkludera de vanliga löpande fasta kostnaderna som el, hyra och olika abonnemang i din budget.
Tips för att hålla nere kostnaderna
Genom att planera och tänka på utgifterna och aktiviteterna under din semester går det att spara en hel del pengar utan att behöva snåla. Här är tre enkla tips som gör stor skillnad för semesterplånboken.
- Planera måltiderna
Mat och fika blir snabbt till stora utgifter under sommaren, särskilt för barnfamiljer. Här finns med andra ord en hel del pengar att spara genom att planera och förbereda måltiderna för dagen. Ät en stadig frukost hemma, förbered lunch och ta med som picknick till parken eller stranden och ta med egen fika att avnjuta utomhus istället för på café. Att dra ner på de små dagliga utgifterna är ett enkelt sätt att sänka kostnaderna. -
Välj aktiviteter som inte kostar så mycket
Kom ihåg att det inte är priset som avgör hur bra en aktivitet eller upplevelse är. Att åka iväg och tälta, ta med familjen till en 4H-gård och titta på djur, brygga en kaffetermos och göra en utflykt eller anordna ett vattenkrig hemma i trädgården kan vara minst lika uppskattat som dyrare alternativ. Ta gärna del av våra tips på gratisaktiviteter med barnen under semestern. -
Se över dina fasta kostnader
Kanske kommer det inte bli så mycket tv-tittande i sommar? Då kan du passa på att avsluta prenumerationstjänster och annat som du inte kommer bruka under sommaren. Har du dyra smålån, avbetalningar eller krediter som ligger och kostar dig pengar varje månad? Då kan det vara en god idé att samla dessa och sänka din månadskostnad. På så sätt får du mer pengar över i sommar. Här kan du läsa mer om hur det funkar. -
Var försiktig med kreditkortet
Det finns en rad fördelar med kreditkort. Det kan till exempel vara bra att betala hotell och resor på kredit eftersom det ger ett visst skydd vid förseningar eller ombokningar. Men det har visat sig vara lätt att spendera lite för mycket när vi använder oss av kreditkort jämfört med vanliga betalkort. Med ett betalkort går det inte längre att handla när pengarna tagit slut och det blir därför lite lättare att hålla sig till sin budget under semestern. -
Hyr en stuga tillsammans med andra
På så vis kan ni dela på kostnaderna för både boendet, transport dit och maten under er vistelse.
-
Byt bostad med en annan familj
Ibland räcker det med ett litet miljöombyte för att få en lyckad semester. Om inte ekonomin räcker för både resa och hotell kan du testa byta boende med någon annan. Det finns många hemsidor som specialiserat sig på sådan typ av förmedling, annars kan du alltid höra bland släkt och vänner.
-
Tälta och åk på cykelsemester
Om du gillar att spendera tid i naturen kan cykelsemester rekommenderas. Billigt och mysigt på samma gång.
-
Fjällvandra
Ett bra alternativ om du vill få ett avslappnande avbrott från en stillasittande vardag.
-
Välj annorlunda resmål och efter valuta
Det finns många härliga resmål som inte är så välkända men som är betydligt billigare än de klassiska semesterorterna med mycket turism. Om du bokar en sistaminuten-resa bör du ta hänsyn till de olika ländernas valutakurs när du väljer resmål. Välj resmål där kronan är stark.
-
Betala mindre för samma sak
Jämför alltid priser oavsett om det gäller en resa, ett hotell, en ny grill eller mathandling. Det kan du tjäna mycket pengar på.
-
Picknicka mer
Att ta med sig sin egen mat och dryck är betydligt billigare än att köpa ute. Ta med picknick till stranden, parken eller kanske nöjesfältet.
-
Hyr ut din bostad
Tjäna en extra slant genom att hyra ut ditt hem om du ändå inte kommer vara hemma. Glöm inte att kolla vad som gäller för din förening, hyresvärd eller bank innan.
-
Nyttja gratisnöjen
Visst är det mycket som kostar pengar, men det finns också nöjen som är helt gratis – särskilt på sommaren. Håll utkik efter vad just din stad har att erbjuda, det kan vara allt från regelbunden utomhusbio till parkteater och stadsfestivaler.
-
Byt ut middag mot lunch
Många lite dyrare restauranger erbjuder speciella lunchmenyer och det gäller även på sommaren. På så sätt kan du unna dig något gott för mycket mindre pengar än om du skulle bokat bord några timmar senare.
-
Åk på roadtrip
Har du släkt, vänner och bekanta som inte bor i din hemstad? Planera en resa till dem i sommar. Förutom miljöombyte och gratis boende blir det ett utmärkt tillfälle att umgås.
Sommarstäda din ekonomi
Har du många smålån och krediter som äter upp plånboken? Det kan bli dyrt i längden. Genom att samla ihop mindre lån till ett större lån får du bättre kontroll på dina utgifter. Dessutom kan du ha möjlighet att sänka dina månadsbetalningar och får mer pengar över till annat.
Med en semesterbudget på plats blir det alltså enklare att göra aktiva val och kunna unna dig utan oro så slutet av sommaren får kännas precis lika härlig som början.