Rekordhög skuldsättning hos Kronofogden – så får du ordning på ekonomin

Aldrig tidigare har skulderna varit på liknande nivåer i Sverige. Sedan årsskiftet har skulderna hos Kronofogden ökat med hela tio miljarder kronor, vilket innebär att svenskarnas skuldsättning uppgår till 129 miljarder kronor, enligt Ekot.

Kronofogden varnar för att svenskarnas privatekonomi blir allt sämre i takt med högre belåning och mer skulder. Som en direkt konsekvens känner många svenskar en förtvivlan och osäkerhet kring sin ekonomiska framtid.

Rekordhöga skulder

Skulderna ser ut att fortsätta öka i takt med semesterbetalningar på kredit och avbetalningar kopplade till näthandel. Det är framför allt konsumtionsrelaterade skulder som ökat, såsom lån, krediter och avbetalningar kopplade till köp online eller reseköp. Det är lätt att handla på avbetalning idag och du kan göra det från solstolen på stranden med ett enkelt klick på telefonen.

Fler har också lånat pengar för att ha råd med semestern, visar siffror från UC. I juli utnyttjade mer än varannan svensk, hela 52 procent, krediter i jämförelse med förra året då samma siffra låg på 45 procent. Det är inte bara konsumtionsrelaterade skulder som stigit i antal och storlek hos Kronofogden, det gäller även allt fler CSN-skulder, rapporterar Ekot den 7 augusti 2024.

Läs gärna mer om vad skulder hos Kronofogden innebär för dig.

Våga be om hjälp

Det kan vara svårt att veta vart man som skuldsatt kan vända sig eller var man ska börja för att få ordning på sin ekonomi. Att vara skuldsatt kan också framkalla känslor av skam, vilket gör situationen ännu svårare. Det är viktigt att våga be om hjälp om man inte klarar av att ta tag i problemen själv, och det finns hjälp att få. Du är inte ensam.

Att be någon du litar på om stöd är en bra början. Att ignorera skulder kan leda till betydligt större ekonomiska bekymmer i form av försenade betalningar och ökade skulder.

Samla lån trots 
betalningsanmärkning

Sök bolån och samla dina lån för att sänka månadskostnaderna oavsett betalningsanmärkningar eller inkassoskuld. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dig.

Välkommen som du är.

Ansök nu

Så får du ordning på din ekonomi

Det är viktigt att ha en plan för hur ekonomin ska komma på fötter igen. En faktura på 500 kronor kan i slutändan bli så dyr som 2 000 kronor om den tar sig hela vägen till Kronofogden. Vi listar fem steg som kan vara en bra början på en ordnad ekonomi.

  1. Budgetering och ekonomisk planering
    Ett första steg är att få koll på dina skulder och utgifter. Med full insyn i ekonomin är det lättare att prioritera utgifter och att undvika att hamna i nya skuldfällor. Ta bort de utgifter du kan och sänk på så sätt dina månatliga kostnader. Ta gärna hjälp av vår kostnadsfria hushållsbudgetmall för att komma igång.
  2. Kontakta borgenären
    Har du fakturor du inte kan betala? Ta kontakt direkt med behörig borgenär, det vill säga den som utfärdat fakturan, och förklara din situation. Många gånger kan man komma fram till en avbetalningsplan tillsammans som fungerar bättre för dig och din ekonomi.
  3. Sök professionell hjälp
    Prata med en professionell ekonomisk rådgivare om du behöver hjälp med att göra en ekonomisk plan. Kommunen erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning som anpassas efter din ekonomiska situation. Budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.
  4. Samla dyra lån och krediter
    Genom att samla befintliga lån och skulder i ett större lån kan du få ner månadskostnaderna avsevärt. Ett lån med säkerhet, som ett bolån, har oftast bättre villkor som längre löptid och lägre ränta och avgifter. Dessutom ger ett lån en bättre översikt över ekonomin i jämförelse med flera.
  5. Undvik nya skulder
    För att bryta cykeln av skuldsättning är det viktigt att undvika att ta nya krediter och lån. Klipp kreditkort, radera appar som du brukar handla genom och köp ingenting på avbetalning eller "betala sen".

Följ planen och maximera din inkomst

Det kan låta självklart, men det betyder oerhört mycket för dina ekonomiska framgångar. Var noga med att följa din uppsatta avbetalningsplan och försök om möjligt samtidigt att öka dina inkomster och sänka dina kostnader. 

Om du äger din bostad kan du jämka bolånet och därmed få skatteavdraget utbetalt varje månad istället för en gång årligen. Pengarna kan användas till att betala ner dina lån ytterligare.

Du kan också se över dina möjligheter att öka din inkomst genom att exempelvis extrajobba. Att rensa ut och sälja av sådant du inte behöver kan också generera pengar, som varje krona är ett steg närmare en skuldfri vardag.

Läs gärna vår artikel om hur du kan förbättra din ekonomi i fem steg för ytterligare tips.

Laddar