Guide: fynda på loppis - Loppisar i Sverige

Med midsommar drar loppisarnas högsäsong igång i vårt avlånga land. Runt om i byar och städer öppnar folk upp dörrarna till sina förråd, garage, uthus eller trädgårdar för att anordna loppis. Vad kan man leta efter för att göra ett riktigt bra loppisfynd och vilka köp ska man undvika? Vi ger våra bästa loppistips.

Att åka runt mellan olika loppisar är en populär aktivitet i Sverige, och det är inte svårt att förstå varför. Utöver att det är en rolig syssla där man kan träffa trevliga människor är det spännande att vara på jakt efter sommarens fynd. Man vet aldrig vad man kan hitta!

Värdefulla fynd på loppis

För att skaffa sig de bästa förutsättningarna för ett bra loppisköp och för att undvika köp man sedan ångrar, finns det några saker att tänka på. Ta del av vår guide med tips på vad du kan hålla utkik efter på loppis och vilka köp man bör undvika.

Antikviteter och samlarobjekt på loppis

Utmaningarna i att hitta antikviteter och samlarobjekt på loppis är att hitta dem till ett bra pris - överpriser gör inget loppisfynd. För att kunna fynda samlarobjekt krävs viss förkunskap för att veta vad det är man letar efter. Förbered dig genom att läsa på om de vanligaste tillverkarna och gå in på valfri digital auktionssajt online. Där kan du få en snabb uppfattning om vilka tillverkare som finns, vilka serier som är populära och vad de ungefär bör kosta. Äldre porslin och keramik finns i stora mängder i Sverige och det går att hitta i både fint skick och till ett relativt lågt pris - framför allt svenskt porslin från 50-, 60- och 70-talet.

Var noga med att kontrollera skicket och om det finns emaljskador, tidigare lagningar eller sprickor. På undersidan av föremålet ska det som regel alltid finnas en stämpel som visar på tillverkare och serie om det är något av samlarvärde.

Är du inte intresserad av att det ska vara ett samlarobjekt med högt värde finns det massor med andra sorters fynd du kan göra på loppis. En kopp kan sakna värde för någon men betyda desto mer för en annan. 

Möbler på loppis

Begagnade möbler kan vara riktiga fynd på loppisar. Många äldre möbler är välbyggda och håller därmed i många år. Möbler av trä kan som oftast slipas och målas om eller betsas, sålänge träet inte är ruttet eller har torkat sönder. Ytor med fanér kan förstås vara lite knepigare att laga själv om du inte är så händig.

Böcker på loppis

Loppisar är ofta fulla av böcker till väldigt låga priser. Här kan man hitta allt från klassiker och moderna romaner till barnböcker - och man kan spara stora pengar på att handla begagnat istället för nytt. För den som gillar att läsa är loppisar en guldgruva.

Kläder och accessoarer på loppis

Vintagekläder och accessoarer kan du hitta mycket av på loppis. Samma sak gäller för kläder som med samlarobjekt: är du ute efter ett designerplagg eller unika vintagefynd så kan det krävas lite förberedelse i form av research. Vill du hitta prisvärda plagg så behövs givetvis ingen förkunskap, men tänk alltid på att inspektera kläderna noga för eventuella fläckar eller skador innan du köper dem. Dra gärna lite i resårer och testa att stänga och öppna dragkedjor. Har du allergier kan det vara bra att fråga ifall det har funnits pälsdjur i hemmet.

20 bästa spartipsen 2024

  • Utgifter och inkomster
  • Mat och hushåll
  • Sparande
  • Skulder och krediter
  • Bonustips – om det är akut

Läs våra 20 bästa spartips

Våra bästa loppistips

Märken och kvalitet

Om du är på jakt efter något med samlarvärde ska du vara uppmärksam på märken, stämplar och skick. Patina, det vill säga spår från tidens tand, kan tillföra karaktär och berätta om minnen från en svunnen tid. Däremot uppskattas inte all form av slitage och hål. Lagningar och sprickor kan göra ett föremål nästintill värdelöst. Syna därför dina tilltänkta köp noga innan du slår till så du vet vad det är du köper.

Se potentialen i dina loppisfynd

Ett föremål kan upplevas på ett sätt i ett garage men på ett helt annat sätt i ditt vardagsrum tillsammans med dina möbler och textilier. Försök att föreställ dig var föremålet ska stå och hur det kan se ut efter en välbehövlig tvätt. Många föremål på loppisar kan behöva lite kärlek och omvårdnad för att återfå sin forna glans.

Överväg noga innan du köper detta på loppis

  • Elektronik
    Att köpa elektronik på loppis kan vara riskabelt, särskilt om du inte kan testa dem på plats. Gamla apparater kan vara defekta eller sakna viktiga delar. Be gärna att få testa produkterna först innan du köper dem om det är möjligt. Är priset väldigt lågt kan det vara värt en chansning ändå förstås, men var då medveten om att risken finns att den inte fungerar.
  • Säkerhetsutrustning
    Säkerhetsutrustning som bilbarnstolar och cykelhjälmar rekommenderas vanligtvis att köpas nya. Anledningen är att ifall man tidigare krockat eller ramlat med dem så kan de ha spruckit invändigt, utan att du ser det. En trasig cykelhjälm är helt obrukbar och rentav farlig att använda. Därför bör du lita på personen du köper den av så du kan försäkra dig om att den är hel. Bilbarnstolar har som oftast också ett bäst-före-datum efter tillverkning.
  • Madrasser
    Begagnade madrasser bör granskas noga innan ett köp av hygieniska skäl. Har man otur kan de bära på allergener, bakterier eller till och med vägglöss.

Vanliga misstag att undvika på loppmarknad

Gör inga impulsköp

Det är lätt att göra impulsköp på loppis eftersom priserna är låga och utbudet är stort. Om man är för ivrig på att hitta ett fynd kan det ibland bli att man gör raka motsatsen. Tänk därför igenom dina behov innan du går på loppis. Vad behöver du och vad ska du leta efter? Och kanske det viktigaste av allt: vilken budget känns bra att spendera på loppis? Var hård mot dig själv och överstig inte den satta budgeten. Tänk gärna en extra gång innan du gör ett köp och gå ett varv runt loppisen eller kom tillbaka senare innan du bestämmer dig. Om du tvekar finns det ofta en anledning till det. 

Tycker du det är svårt att avgöra vilken budget du har? Använd dig gärna av vår kostnadsfria hushållsbudgetmall för att se hur mycket du har kvar att röra dig med.

Överskatta inte din förmåga att restaurera föremål

Att ta sig an för många renoveringsprojekt kan bli överväldigande. Var realistisk med hur mycket tid och energi du har att lägga på att få föremålen så som du vill ha dem. Vet du hur man gör och vad som krävs för att genomföra restaureringen? Är det inte något du klarar av att göra själv kan det bli en dyr historia.

Har du plats för fyndet?

Man kan hitta många fina saker som i stunden kan kännas självklara att köpa. Men tänk igenom var föremålet ska stå ifall du köper det. Loppisfynd kan vara otroligt fina, men om de bara ska stå i ett skåp är det bättre att avstå köpet.

Har du själv behov av att rensa ut hemma? Istället för att gå på loppis kan du själv anordna en. Läs gärna våra tips om att sälja på loppis.

Laddar