Hur påverkar styrräntan bolån?

I dagarna meddelade Riksbanken på nytt att de sänker styrräntan. Men vad betyder det egentligen, och hur påverkar det din privatekonomi och dina bolåneräntor? Vi gräver djupare i frågan och försöker på ett enkelt sätt förklara hur styrräntan fungerar.

Riksbanken, formellt kallad Sveriges riksbank, är den äldsta riksbanken i världen, grundad 1668. Det är en självständig myndighet, vilket innebär att den fattar beslut utan direkt påverkan från politiska instanser. Ett oberoende är viktigt för att Riksbanken ska kunna fatta långsiktiga beslut som är bäst för ekonomin, även om de ibland kan vara impopulära på kort sikt.

Vad betyder inflation?

Inflation beskriver en allmän ökning av prisnivån på varor och tjänster över tid. När inflationen stiger i Sverige betyder det att varje krona kan köpa färre varor och tjänster än tidigare. Det innebär att pengarnas köpkraft minskar.


Vad gör Riksbanken?

  1. Penningpolitik och prisstabilitet
    Riksbanken ansvarar för att hålla inflationen stabil i Sverige. För att kunna göra det sätter Riksbanken en målränta, även kallad reporäntan eller styrräntan. Genom att justera styrräntan kan Riksbanken påverka inflationen och den ekonomiska aktiviteten i landet.
  2. Finansiell stabilitet
    Riksbanken arbetar också för att förebygga och hantera finansiella kriser. Vid behov kan Riksbanken tillhandahålla ekonomiskt stöd till banker för att säkerställa att det finansiella systemet fungerar som det ska.
  3. Utgivning av pengar
    Riksbanken har det exklusiva ansvaret för att ge ut svenska sedlar och mynt. De ansvarar för att designa, trycka och distribuera kontanter i samhället, samt att ta tillbaka och förstöra slitna sedlar och mynt.
  4. Förvaltning av valutareserven
    Riksbanken förvaltar också Sveriges valutareserv, som är en samling utländska valutor och andra tillgångar. Valutareserven används för att hantera eventuella kriser som kan påverka den svenska ekonomin eller valutan, till exempel genom att stötta kronan på valutamarknaden om det behövs.

Vad innebär styrränta?

Styrräntan, även kallad reporäntan, är den ränta som Riksbanken använder för att styra den allmänna räntenivån. Styrräntan är det verktyg centralbanken använder för att påverka inflationen och den ekonomiska aktiviteten i landet.

Riksbanken lånar ut pengar till affärsbankerna (som Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea) mot säkerheter. Styrränta är den ränta som Riksbanken tar ut på dessa lån. När Riksbanken ändrar styrräntan, påverkar det hur dyrt eller billigt det blir för bankerna att låna pengar.

Fördelar med att samla alla lån i ett bolån

  • Lägre ränta och sänkta månadskostnader
  • Bättre villkor
  • Färre fakturor och dolda avgifter
  • Bättre kreditvärdighet
  • Tryggare privatekonomi

Ansök nu

Vad innebär det om styrräntan höjs?

Riksbanken kan välja att höja styrräntan när inflationen är högre än målet, eller när det finns en risk att den kommer att stiga över målet. När styrräntan höjs blir det dyrare för banker att låna pengar från Riksbanken, vilket i sin tur leder till att bankerna höjer räntorna på sina lån till företag och hushåll.

Effekterna av en räntehöjning är:

  1. Minskad konsumtion och investering
    När lånekostnaderna stiger, minskar motivationen för hushåll och företag att låna pengar för konsumtion eller investeringar. Det leder till en lägre efterfrågan, vilket kan bidra till att bromsa inflationen.
  2. Ökad besparing
    Högre räntor kan också uppmuntra sparande eftersom räntan på sparade medel också ökar. När sparandet ökar så minskar den totala penningmängden i ekonomin, vilket dämpar prisökningar.
  3. Starkare valuta
    En högre styrränta gör svenska kronor mer attraktiva för internationella investerare, vilket kan leda till en starkare valuta. En starkare krona gör också importerade varor billigare, vilket bidrar till att dämpa inflationen.


Vad händer om styrräntan sänks?

När inflationen ligger under målet eller när ekonomin visar tecken på låg tillväxt kan Riksbanken istället sänka styrräntan.

Effekterna av en räntesänkning är:

  1. Ökad konsumtion och investering
    Låga räntor gör det billigare för hushåll att ta lån för konsumtion och för företag att investera i nya projekt. Det gör att efterfrågan ökar, vilket kan bidra till att höja inflationen mot målet.
  2. Minskad besparing
    Lägre räntor minskar motivationen att spara, vilket ökar penningmängden i ekonomin och kan bidra till att höja priserna.
  3. Svagare valuta
    En lägre styrränta kan leda till en svagare krona eftersom internationella investerare söker högre avkastning på andra marknader. En svagare krona gör importerade varor dyrare, vilket också kan bidra till att höja inflationen.


Genom att justera styrräntan försöker Riksbanken hålla inflationen nära målet på 2 procent, vilket bidrar till en stabil och hållbar ekonomisk tillväxt. Riksbanken balanserar med andra ord risken för överhettning i ekonomin med risken för lågkonjunktur, genom att justera räntan i förhållande till den ekonomiska situationen.

Hur påverkar Riksbankens styrränta mina bolån?

Riksbankens styrränta spelar en avgörande roll för svenska hushåll då den påverkar även bolåneräntorna.

Styrräntan fungerar som en signal till bankerna om den generella räntenivån i ekonomin. När Riksbanken sänker styrräntan, blir det billigare för bankerna att låna pengar från centralbanken. Detta leder i regel till att bankerna kan erbjuda lägre räntor på bolån till sina kunder. Om Riksbanken däremot höjer styrräntan, blir det dyrare för bankerna att låna pengar, vilket kan resultera i högre bolåneräntor för kunderna.

Du kan läsa mer om räntor i vår ekonomiskola här.

Laddar