Checklista till visning - tips inför bostadsköpet

Funderar du på att köpa en ny bostad? Det finns en hel del att tänka på inför ett bostadsköp och saker som kan vara bra att känna till när du går på visning. Hur vet man egentligen om man gör ett bra bostadsköp och framförallt, vad är tecken på ett dåligt köp som man gärna undviker?

Att köpa en ny bostad kan vara spännande och läskigt på samma gång. Det är mycket att hålla ordning på, allt från hur det fungerar ekonomiskt till vad ska man titta efter när man går på visning.

Om det är ett bra bostadsköp eller inte vet man som oftast dessvärre inte förrän dagen man ska sälja. Däremot finns det saker man kan tänka på för att öka chanserna till att göra ett så kallat bra köp. Det är alltid bra att läsa på ordentligt om objektet så man vet vad det är man köper.

Innan du går på visning

Fundera först över dina behov och skriv sedan en prioriteringslista över dem. Oftast har man inte möjlighet att få allt man önskar, så tänk igenom hur viktiga de olika kriterierna på bostaden är. Det kan handla om antalet rum, geografiskt läge, våningsplan eller balkong.

Storlek på kontantinsats

För att få låna till en bostad krävs en kontantinsats. Ditt framtida hem kan belånas upp till 85 procent, vilket innebär att de resterande 15 procenten ska betalas i kontantinsats. Hitta det sätt att spara till en kontantinsats som passar dina förutsättningar bäst. Med hjälp av ett Hemlån kan du också låna delar av kontantinsatsen. 

När du vet hur mycket du kommer kunna lägga i kontantinsats kan du också ansöka om ett lånelöfte. Använd gärna vår lånekalkylator för att se hur mycket du kan låna.

Se till att lånelöftet är på plats

När du har ett lånelöfte är det dags att börja leta bostad. Jämför din prioriteringslista som du gjorde tidigare med din tilltänkta budget utifrån ditt lånelöfte. Är området viktigast kan det hända att du måste välja bort andra kriterier på bostaden för att den ska hamna inom tänkt prisspann. Se på statistik över tidigare sålda bostäder i det område du vill bo i för att se vad din budget räcker till. Glöm inte att Bluestep Bank alltid måste godkänna objektet innan du signerar något avtal. Läs gärna mer om hur ett bostadsköp går till ifall du är osäker på processen.

Laddar

Gå på visning - bostadsrätt

När du har jämfört tidigare försäljningar och fått en uppfattning om vilken typ av bostad du skulle kunna köpa är det dags att gå på visningar. Om du vet vilket område du vill köpa en bostad i kan du med fördel höra av dig till lokala mäklare för att visa ditt intresse på eventuellt kommande objekt. När du har hittat ett objekt som verkar kunna hamna inom din budget är det bra att undersöka objektet noga så du vet vad det är du eventuellt köper.

Det kan vara bra att gå på flera visningar för att enklare kunna jämföra olika objekt. Det är också först då som man brukar få en tydligare bild av vad man söker och prioriterar i sitt framtida boende.

Föreningens ekonomi

När du köper en bostadsrätt så äger du inte själva lägenheten, utan du köper in dig i en förening som ger dig rätten att bo i en lägenhet. Som delägare i en förening följer även skyldigheter, som att dela på kostnader för underhåll, gemensamma lån och avgifter. Det är därför viktigt att se så föreningens ekonomi är god. Den informationen finns i föreningens senaste årsredovisning vilken mäklaren kan tillgodose dig med.

I årsredovisningen kan det vara bra att se extra noga efter

  • Belåning per kvadratmeter
    Storleken på lånet en förening har säger inte så mycket om man inte sätter den i relation till ytan som den äger. Belåning per kvadratmeter kan lättare jämföras med andra föreningar, oavsett storlek. Nyare bostadsrätter har oftare högre belåning än äldre, samtidigt som en nyare troligtvis inte kommer behöva utföra några renoveringar inom den närmaste tiden.
  • Föreningens storlek
    En förenings storlek bestäms av antalet lägenheter. En stor förening med många lägenheter inger en större trygghet då man är fler som kan dela på eventuella kostnader. Att köpa in sig i en liten förening kan vara mer riskfyllt då man blir mer sårbar för kommande kostnader och räntehöjningar. Alla banker beviljar heller inte bolån till köp av bostad i en mindre förening. 
  • Renoveringar
    Se över föreningens renoveringsplaner. Vad är redan gjort och finns några planerade kommande renoveringar? Renoveringar kan innebära att föreningen kommer behöva ta fler lån, vilket kan komma att påverka bostadens avgift. Dyra renoveringar som kan vara extra bra att hålla koll på är fasadarbeten, tak och stambyte.
  • Tomträtt eller inte
    Tomträtt innebär att föreningen inte äger marken som fastigheten står på, de har bara ett avtal med kommunen som säger att de har rätt att nyttja den. En tomträtt gäller under ett visst antal år, och när det förnyas kan det innebära förhöjda månadsavgifter. Det är därför bra att veta vad som gäller i den förening du tittar på.
  • Äkta eller oäkta förening
    Namnet kan vara lite missvisande då det låter som att alla föreningar inte är riktiga bostadsrättsföreningar. Visst är de det. Däremot kan man förenklat förklara skillnaden mellan en äkta eller en oäkta förening i att andelen av föreningens bostadsrätter, hyresrätter eller lokaler varierar. I en äkta förening kommer minst 60% av intäkterna från privatpersoners avgifter. En oäkta förening finansieras till mer än 40% av intäkter från exempelvis hyresrätter eller lokalhyra. Då andra skatteregler gäller för en oäkta förening kan det bland annat medföra andra skattekonsekvenser vid en försäljning, som exempelvis extra skattekostnader.


Undersökningsplikt i bostaden

När du är i bostaden på visning är det viktigt att undersöka den noga. Öppna alla dörrar och skåp, kyl, frys och elektroniska maskiner som ingår i bostaden. Vid köp av bostad har köparen en så kallad undersökningsplikt, vilket innebär att du som köpare är skyldig att undersöka bostaden väldigt noga innan köpet. Om du köper bostaden kan du inte kräva ersättning för sådant som du borde ha sett under visningen.

Det nya bostadsområdet

Många gånger är visningen en söndag eller kanske en vardagskväll. Se till att besöka bostadsområdet även andra tider på dygnet och dagar i veckan. En närliggande förskolegård kan kanske uppfattas störande på vardagar, men missas helt när man är där en helgdag. Trafiken i området kan också variera beroende dag och tid.

Frågor att ställa på visning för en bostadsrätt

Under en visning av en bostadsrätt kan följande frågor vara relevanta att ställa till berörd mäklare:

  • Hur stor är föreningens belåning per kvadratmeter?
  • Hur många bostäder finns i föreningen?
  • Finns några planerade renoveringar?
  • Planeras någon avgiftshöjning?
  • Äger föreningen marken?
  • Är det en äkta förening?
  • Hur ser närområdet ut? Avstånd till kollektivtrafik eller matbutiker?

Gå på visning - villa

När du ska gå på en bostadsvisning av en villa är det fler saker som är bra att tänka på. Undersökningsplikten gäller även här, men i en villa kan omkostnaderna bli desto större om något går sönder eller inte fungerar. När du köper ett hus finns det ingen förening och därmed ingen annan att dela eventuella kostnader med. Undersök bostaden så noga du kan och se även till att spola i kranar och toaletter, titta under mattor och bakom tavlor.

Då undersökningsplikten är omfattande kan det vara bra att anlita en egen besiktningsman även om säljaren redan gjort en eventuell besiktning. Det är fullt lagligt att köpa ett hus utan besiktning, däremot innebär det en stor risk. Som köpare är du skyldig att undersöka ytor som krypgrund, fasad, tak, tomt och garage. Är en renovering nödvändig kan det bli en väldigt dyr historia.

Att tänka på vid köp av hus

När du bor i villa är energikostnaderna en stor del av hushållets totala kostnader. Energideklarationen är därför viktig att se över, vilken säljaren är ansvarig att ta fram. Läs gärna mer om de kostnader som tillkommer vid köp av villa här.

Det finns flera fördelar med att gå på flera visningar. På så sätt kan du lättare komma fram till vad det är du söker i ditt nya boende, och du kan jämföra olika villor med varandra.

Kostnader som tillkommer vid köp av hus

  • Husbesiktning
  • Pantbrev och lagfart
  • Fastighetsavgift
  • Driftkostnader
    Utöver kostnader för vatten och uppvärmning tillkommer även kostnader för sophämtning, avlopp och eventuell samfällighetsavgift.
  • Renovering och underhåll
    När du bor i villa har du, till skillnad från om du tillhör en bostadsförening, ingen att dela eventuella utgifter och kostnader med. Därför är det ännu viktigare att som villaägare ha en buffert för oförutsedda kostnader, renovering och underhåll.


Frågor att ställa på visning för en villa

Under en visning av en villa kan följande frågor vara relevanta att ställa till mäklaren:

  • Finns varmvattenberedare och hur gammal är den isådanafall?
  • Hur gamla är villans vitvaror?
  • Vilken typ av fönster finns i villan?
  • Finns papper på utfört arbete?
  • När underhölls taket senast?
  • Finns brister som säljaren vet behöver åtgärdas?
  • Om fasaden är målad, när målades den senast om?
  • Vilka är grannarna? 
  • Avstånd till kollektivtrafik och matbutiker?

Checklista - gå på visning

    • Dina önskemål efter prioritering
    • Finansiering av kontantinsats
    • Beviljat lånelöfte
    • Den nya föreningens ekonomi
    • Undersökningsplikt av bostaden
    • Närområdet känns bra

      Vid visning av villa:
    • Husbesiktning
    • Energideklaration
    • Driftkostnader

Ansök om lånelöfte för köp av bostad

Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.

Ansök om lånelöfte

Efter visning när allt känns rätt

Om du har möjlighet, gå gärna på visning av bostaden flera gånger. Många gånger kan det vara bra att sova på alla intryck för att sedan se bostaden igen vid senare tillfälle.

Innan du signerar något avtal på bostaden ska du ringa banken som gav dig ditt lånelöfte. Nu ska föreningen och bostaden godkännas så att ditt lånelöfte kan omvandlas till ett bolån. Banken kommer också kontrollera så att dina ekonomiska förutsättningar är desamma som vid tiden för när du ansökte om lånelöftet.

Bluestep Bank hjälper fler

Bluestep Bank fokuserar mer på din nutida och framtida betalningsförmåga framför anställningsform, betalningsanmärkning eller tidigare kredithistorik - till skillnad från många traditionella banker. Hos oss behöver inte en visstidsanställning eller tidigare obetalda skulder vara ett hinder i en låneansökan. Så länge det finns ekonomi som kan bära alla kostnader för bolånet hjälper vi dig gärna att förverkliga din bostadsdröm. 

Bolånekalkylator - räkna på ditt bolån

Beräkna din månadskostnad genom att fylla i bostadens pris, din kontantinsats och förväntad ränta. Observera att räntan sätts individuellt.

Laddar

I ett räkneexempel hos Bluestep Bank på 1 500 000 kr med rörlig nominell ränta på 6,98%, 3 månaders rörlig ränta, löptid på 40 år och månatlig amortering är den effektiva räntan 6,74%. Detta inkluderar uppläggningsavgift (2 495 kr) och aviavgift (15 kr/månad för autogiro). Totalt belopp att betala är 3 823 903 kr. Antal betalningar till Bluestep Bank under 40 år är 480 st, vilket innebär en genomsnittlig månadskostnad om 7 966 kr. Detta exempel gäller lån med säkerhet i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt. Exemplet baseras på aktuell ränta den 16 oktober 2024. Läs gärna om våra boräntor och vår bolånekalkyl om du vill veta mer.

Laddar