Dags att flytta hemifrån? Komplett checklista!

Det är mycket att tänka på inför dagen då det äntligen blivit dags att flytta hemifrån. Vad är viktigt att komma ihåg inför flytten och vilka saker behöver man egentligen köpa? Vi har samlat all information du kan tänkas behöva så att flyttdagen ska gå så smidigt som möjligt.

Det är inte alltid helt enkelt att flytta hemifrån. Det kan vara väldigt kostsamt samtidigt som det ofta är svårt att ens få tag i en bostad att flytta till. Hyresrätter är eftertraktade och köp av bostadsrätt kräver en viss ekonomi och sparande.

Flytta hemifrån

Hur det går till när man köper en bostad är inte helt självklart när man aldrig gjort det förut. Som förstagångsköpare är det mycket att tänka på och många begrepp att hålla isär. Ta gärna del av vår guide för hur ett bostadsköp går till. Vill du köpa en bostad men saknar ekonomin för att göra det själv finns möjligheten att göra det tillsammans med en kompis eller ett syskon tack vare Kompisavtalet.

Göra en budget

Att flytta hemifrån innebär utöver att få en egen bostad, även ett större ekonomiskt ansvar. Gör en lista över alla de återkommande kostnader som du kommer ha i och med det egna boendet. Budgetera för matinköp, nöjen och sparande.

Ett sparande blir desto viktigare då du flyttar till en egen bostad. Oavsett om du blir arbetslös eller sjukskriven, måste utgifterna alltid betalas. Ibland kan också olyckan vara framme och resultera i att något går sönder, vilket kräver ett inköp eller reparation. Ett sparande ska därför utöver uppsatta sparmål, även fungera som en buffert för oförutsedda utgifter. Ta gärna hjälp av vår hushållsbudgetmall för att komma igång med din nya budget.

Inför tillträdesdagen

Då boendet är klart och flytten närmar sig finns förberedelser du kan göra för att din flytt ska gå så smidigt som möjligt. Något av det första du kan göra är att adressändra och att samtidigt anmäla flytten till Skatteverket. Genom att anmäla till Skatteverket får du även rätt folkbokföringsadress, vilket är en skyldighet enligt lag.

Adressändra gör du på adressandring.se och det går att göra i god tid innan själva adressändringen ska träda i kraft. Där kan du samtidigt beställa eftersändning av post, vilket innebär att också sådant som skickas till din gamla adress kommer fram till din nya.

Vad ingår i avgiften?

När du har adressändrat och anmält flytten till Skatteverket kan du börja se över dina övriga behov i den nya bostaden. Börja med att se vad som ingår i en eventuell hyra eller avgift. Ibland ingår både bredband, tv-avtal och el i avgiften. I vissa bostadsrättsföreningar kan också bostadsrättstillägg ingå.

Teckna försäkringar och abonnemang

När du vet vad som ingår i avgiften eller hyran kan du börja se över vad du ska teckna själv. Var noga med att jämföra priser och avtal med varandra för att hitta det som passar dig bäst. Skriv ner alla kostnader för respektive avtal för att få en helhetsbild över hur mycket de kostar varje månad.

Kanske viktigast av alla försäkringar är hemförsäkringen. Flyttar du till en bostadsrätt tecknar du en hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg. Det är viktigt att se till så hemförsäkringen börjar gälla samma dag som din tillträdesdag. Flyttar du till en villa behöver du teckna en hem- och villaförsäkring.

Du måste även teckna ett elavtal på den aktuella adressen. Det finns flera tjänster online som kan hjälpa dig att jämföra olika erbjudanden och leverantörer, så att du kan välja det som är mest prisvärt för dig.

Du behöver totalt två elavtal. Ett avtal för elnätet och ett för själva elen, där du har möjlighet att välja både leverantör och fast eller rörligt pris. Det rekommenderas att du gör ett aktivt val av leverantör, då det nästan alltid innebär ett bättre avtal. Om du inte gör det kommer du bli tilldelad en leverantör. När du tecknar ett nytt elnätsavtal behöver du ange den nya bostadens anläggnings-ID, vilket du kan få av eventuell bostadsförmedlare, tidigare ägare eller hyresvärd.

Kompisavtalet

Kompisavtalet är ett juridiskt avtal som fungerar likt ett samboavtal, fast för kompisar som köper en bostad ihop. Avtalet hjälper er att hantera ägande, ansvar och ekonomi på ett schysst och säkert sätt.

Läs mer om Kompisavtalet

Budgetera för flytten

En flytt kan kosta mer än vad man kanske tror. Börja med att försöka uppskatta hur många flyttlådor du kan tänkas behöva. Se om du kan köpa dem begagnat för att komma ner i pris och se vilken typ av flyttbil du behöver utifrån ditt behov. Finns det någon eller några som kan hjälpa dig med flytten eller behöver du lösa den på egen hand? Anlitar du en flyttfirma brukar flyttkartonger liksom flyttbil och bärkraft ingå, men det kräver också en större budget.

Checklista flytta hemifrån

  • Gör en flyttanmälan: adressändra och ändring av folkbokföringsadress
  • Teckna en hemförsäkring med eventuellt bostadsrättstillägg, alternativt hem- och villaförsäkring
  • Teckna elavtal
  • Gör en budget
  • Teckna eventuellt bredbandsavtal
  • Teckna eventuella streamingtjänster
  • Planera och budgetera för flytten
  • Glöm inte att kontrollera så brandvarnare finns på den nya adressen


Tips inför flyttdagen

När själva flyttdagen är här finns det flera saker du kan tänka på för att flytten ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. God förberedelse underlättar både bärandet av flyttlådor och senare uppackning. Dessutom kan du minimera eventuell hyrtid för flyttbil om du har förberett och planerat flyttlasset noga.

  1. Slå in ömtåliga saker i tidningspapper.
    Porslin och glas packas med fördel i kartonger inslagna i tidningspapper. Har du inte hunnit spara ihop tillräckligt med tidningar inför flytten kan du fråga grannarna om de har några som ändå tänkts lämnas på återvinningen.
  2. Packa smart och fördela vikten i kartongerna.
    Lägg inte alla tunga saker i en och samma kartong utan försök att sprida ut vikten över samtliga för att underlätta bärandet. Alldeles för tunga kartonger riskerar också att gå sönder i botten. 
  3. Märk upp kartonger med innehåll.
    Genom att skriva innehållet på kartongernas kort- och långsida kommer du förenkla uppackningen av dem avsevärt. Uppmärkta lådor gör det enklare för dig att hitta vad du söker efter i den nya bostaden, även innan du hunnit packa upp allt. Dessutom är det enklare för den som bär in flyttlådan att ställa den i rätt rum från början. De kartonger som ska till ett förråd behöver exempelvis aldrig mellanlanda i bostaden. Märk även upp sådant som är ömtåligt och behöver hanteras extra varsamt.
  4. Köp begagnat.
    Första gången man flyttar till ett eget boende är det ofta en hel del möbler som man saknar. Kanske behöver du köpa en soffa, tv-bänk och ett matbord? Köp begagnat och var snäll mot både plånbok och miljö.
  5. Du behöver inte ha allt från början.
    Om du väntar med att införskaffa vissa saker får du, förutom mindre kartonger att bära vid flytten, också möjlighet att sprida ut dina inköp och kostnader under en längre period. Dessutom kommer du se vad du egentligen behöver och saknar när du väl är på plats i det nya boendet.

Flytta hemifrån lista

Även om man inte behöver ha köpt allt inför flyttdagen kan det vara bra att ha ett startset för att kunna laga mat, äta eller baka. Du kan med fördel hitta sakerna begagnat om du saknar ekonomin för att köpa nytt.

Vad behöver man när man flyttar?

  • En stor och en liten kastrull
  • Stekpanna
  • Stekspade, konservöppnare, osthyvel, durkslag, potatisskalare, måttsats och visp
  • Ugnsform och grytlapp
  • Bunke och/eller skålar
  • Skärbräda och vass kniv
  • Tallrikar, både djupa och flata
  • Bestick
  • Glas och muggar
  • Kaffebryggare
  • Större och mindre handdukar till kök och badrum
  • Sovtäcke och kudde med sängkläder
  • Dammsugare, städartiklar, toalettborste och tvättmedel
  • Skruvmejsel och hammare
Laddar