En minnesvärd jul trots en mindre budget

Vi går mot en ny juletid med klappar under granen och julmat i alla dess slag. Men måste det vara dyrt för att julen ska bli minnesvärd? Vi delar med oss av de bästa tipsen kring hur du kan fira en prisvärd men minst lika fin jul.

Julen är en tid för glädje och gemenskap men många gånger kan det också bli en dyr historia. Vi ger tips på hur man kan vara snäll både mot plånboken och miljön utan att tumma på kvaliteten eller upplevelsen. En minnesvärd och härlig jul behöver inte kosta en förmögenhet eller spränga julbudgeten, även om den är begränsad. Med lite kreativitet och planering kan du njuta av allt det fina med julen – gemenskap, glädje och värme – utan ekonomisk stress.

Skapa egna traditioner

Traditioner behöver inte kosta en förmögenhet för att vara meningsfulla. Istället för dyra julbord ute på restaurang eller kostsamma aktiviteter, kan du och din familj skapa era egna traditioner. Varför inte anordna en årlig filmkväll med klassiska julfilmer eller en mysig pyjamasfrukost på juldagen? Ni kan också byta ut dyra presenter mot en hemlagad middag eller ett julklappsspel där alla bidrar med något litet och betydelsefullt. Att skapa egna traditioner ger också utrymme för att skapa en jul utifrån era intressen.

Upplevelser istället för saker

Istället för att lägga pengar på fysiska julklappar som kanske bara samlar damm, kan du satsa på att ge upplevelser. En picknick, en promenad i skogen eller ett hemmagjort presentkort på en massage kan vara minst lika uppskattat som dyra prylar. Upplevelser skapar minnen som varar längre än en ny tröja eller ett par hörlurar. Om du har barn i familjen kan ni tillsammans planera en dag fylld med aktiviteter som bakning, snölekar eller besök på en lokal julmarknad. Små juläventyr bidrar till att skapa julglädje och minnen för livet. 

Gör en julbudget

Sätt upp en realistisk budget och håll dig till den. Det hjälper dig att undvika impulsköp och säkerställer att du har råd med vad du planerar. Är marginalerna mindre får du prioritera och se om det är några av utgifterna som egentligen inte är nödvändiga. Bestäm vad julklapparna får kosta i förväg. Ladda gärna ner vår kostnadsfria julbudget-mall som du kan utgå ifrån när du planerar inför den kommande högtiden.

Laddar

Hemmagjorda julklappar och andra budgetvänliga presenter

Om du ändå vill köpa julklappar så har vi samlat tips på budgetvänliga presenter, som oavsett en mindre prislapp kan ge mycket glädje och uppskattning.

  • Handgjorda gåvor
    Om du har en fallenhet för det kreativa, passa på att skapa handgjorda presenter. Det kan vara allt från personliga kort till handgjorda smycken, tvål eller ljus.
  • Hembakat
    Vem tycker inte om hemmagjorda julkolor eller fudge? Andra uppskattade julklappar kan vara hemmagjord sylt, julvört eller granola.
  • Presentkorgar
    Sätt ihop prisvärda presentkorgar med godsaker från livsmedelsaffären. En korg med någons favoritchoklad, kaffe och kanske något sött är både prisvärt och uppskattat. Använd en presentpåse i papper istället för en korg för att komma ner ytterligare i pris. Cellofanpapper kan göra de flesta gåvor mer exklusiva.

Second hand julklappar

Många saker vi önskar oss fungerar precis lika bra begagnat som nytt. Besök second hand-butiker eller loppmarknader för att hitta personliga och unika julklappar till låga priser. Det finns också många köp- och säljgrupper på Facebook där du kan hitta saker som säljs begagnat i ditt närområde, liksom andra sajter online som Blocket eller Tradera. 

Julpyssel med återvunnet material

Julpynt och dekorationer kan bli dyra om man köper nytt varje år. Istället kan du använda det som redan finns hemma för att skapa ett stämningsfullt julpyssel. Gamla tidningar, tygbitar, kartonger och tomma glasburkar kan förvandlas till vackra juldekorationer med lite fantasi. Hobbyfärger brukar fästa på de flesta material och är alltid bra att ha i pyssellådan, liksom hårdare papper i olika färger och kanske lite fina pennor.

Barn älskar att pyssla, så involvera dem i att göra julkort eller egna julgransprydnader. Det blir både en rolig aktivitet och ett sätt att skapa juliga föremål. Dessutom är det ett miljövänligt alternativ som minskar avfall.

Utnyttja gratis aktiviteter

Många kommuner och organisationer anordnar gratis julaktiviteter, som konserter, julmarknader och evenemang. Håll utkik efter lokala kalendrar och i sociala medier för att hitta vad som erbjuds i just ditt närområde. En annan idé är att ta en promenad och upptäcka julbelysningen i staden eller i grannskapet. Att samlas framför en varm brasa och läsa högt ur en klassisk julsaga är en annan kostnadsfri aktivitet som sprider julstämning och gemenskap.

Låna istället för att köpa

Behöver du extra stolar för julmiddagen, en ugnsform för den där speciella rätten eller kanske en snygg klänning till julfesten? I stället för att köpa nytt kan du låna från vänner, familj eller grannar. Det är både ekonomiskt och hållbart. Det kan också vara en bra idé att leta upp lokala låne- eller bytesgrupper på exempelvis Facebook. Här kan du ofta hitta allt från spel och böcker till köksutrustning och festkläder – helt gratis eller till en väldigt låg kostnad.

Samla dina lån i
ett bolån

Vi ger fler möjlighet till bolån 
oavsett anställningsform, betalningsanmärkning eller
tidigare kredithistorik.

  • Sänk dina månadskostnader
  • Digitala lånehandlingar
  • Tryggare privatekonomi
  • Ansökan är inte bindande

Ansök nu

Digitala julkort och fler tips

  • Digitala julkort
    Skicka digitala julkort istället för att köpa och skicka fysiska. Det sparar inte bara pengar utan är också mer miljövänligt.
  • Julklappsspelet
    Om ni är många, överväg att införa ett julklappsspel där varje person köper en gåva till ett fast pris. Det minimerar kostnaderna samtidigt som ni får en rolig stund tillsammans.
  • Juldekorera med naturen
    Ska du juldekorera bordet till dukningen? Använd dig av vackra detaljer från naturen, som kottar eller granris. Tänk på att du inte får ta grenar från levande träd utan endast från marken.

Planera julmaten och spara pengar

  1. Planera menyn i förväg
    Skapa en detaljerad inköpslista i god tid så inget glöms bort och jämför priser när du handlar. Handla i den affär som erbjuder bäst pris och anpassa inköpen efter kampanjer och erbjudanden. De flesta råvaror går bra att frysa in om de köps på kampanj i förväg. Genom att vara ute i god tid undviker du impulsköp som ofta blir dyrare än vad man först tänkt.
  2. Satsa på hemlagat
    Att laga maten själv är inte bara kostnadseffektivt utan gör det många gånger även godare. Planera matsedel även för dagarna före jul så du kan nyttja alla ingredienser på bästa sätt. Efter jul smakar resterna från julbordet som allra bäst! Det är både kostnadseffektivt och miljövänligt då det minimerar matsvinn.
  3. Knytkalas till julmiddag 
    Om du firar med andra, överväg att ha knytis där varje gäst tar med sig en rätt vardera. På så sätt behöver man inte köpa så många ingredienser, man delar på matkostnaderna samtidigt som ni får en trevlig mångfald av rätter.
  4. Undvik varumärkesfällan
    Produkter från välkända varumärken kan många gånger vara dyrare än andra. Överväg att prova motsvarande alternativ från ett mer okänt varumärke för att spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten.

En jul att minnas

Att fira en kostnadseffektiv jul handlar om att vara kreativ, planera i god tid och fokusera på det som verkligen betyder något. Genom att göra smarta val kan du skapa minnesvärda stunder utan att tömma plånboken eller spräcka budgeten. Det barnen kommer minnas när de är vuxna är inte den dyra skinkan, de lyxiga jultallrikarna eller de exklusiva juldekorationerna. Det är de minnen som ni skapat tillsammans, de gemensamma stunderna och de bubblande känslorna som kommer finnas kvar.

En miljövänlig jul

Att inte överkonsumera, handla begagnat och återanvända julsaker är inte bara snällt mot plånboken utan även mot miljön. Har du stuvbitar hemma kan du sy upp återanvändbara presentpåsar som kan användas år efter år, istället för dyrt julpapper som ändå bara kommer slängas. Förutom övriga kostnader som hör högtiden till kan även energikostnaderna bli en dyr historia under de kallare månaderna. Ta del av våra tips för att minska elförbrukningen och därmed också spara pengar.