Att köpa bostad som student
Först vill vi säga grattis till ditt nya liv som student. Nu väntar en tid med studier men också med mycket roligt som nya kompisar och en ny stad att lära känna. Det första du måste ordna med är ett boende.
I den här artikeln kan du läsa mer om vilka boendealternativ som finns och vilka möjligheter du har att köpa en lägenhet som student.
Alternativ till boendeformer som student
Som nybliven student finns flera boendealternativ:
- Studentlägenhet/studentrum
De stora studentstäderna erbjuder ofta studentbostäder. De kan vara både lägenheter och rum i en studentkorridor. Vad kostar en studentlägenhet eller ett korridorsrum? Ja, det kan skilja sig mycket mellan olika städer men hyran är vanligtvis billigare i studentbostäder än i vanliga boenden. I de större studentstäderna kan även studentnationer och studentföreningar erbjuda boende till studenter. - Hyresrätt
Ett förstahandskontrakt på en hyresrätt kan vara möjligt att få i vissa studentstäder om man ställer sig i kommunala och privata köer. Kanske kan du i alla fall få ett kontrakt efter något eller några år. Du kan läsa mer om olika boendeformer, som hyresrätt, här. - Bo i andra hand
Du kan också hitta lägenheter och rum i privatbostäder som du kan hyra i andra hand. För många är detta ett bra alternativ första studieterminen för att hinna få lite köpoäng i bostadsköerna och lära känna bostadsmarknaden i staden. Rum eller lägenheter att hyra i andra hand kan du ofta hitta på lokala Facebook-sidor och på Blocket. - Köpa bostad som student
Ett annat alternativ är att köpa en bostadsrätt, och det kan du läsa mer om här nedan.
Varför köpa bostad som student?
I många studentstäder är det svårt att få tag på en studentlägenhet eller ett korridorrum och det bästa alternativet kan då vara att investera i en egen lägenhet. Fördelarna med att äga en bostad är många. Du kan välja vilket område du vill bo i, du kan anpassa och renovera lägenheten efter din inredningsstil och det kan bli en smart investering för framtiden.
Köp en bostad med en kompis.
Kompisavtalet hjälper er att hantera ägande, ansvar och ekonomi på ett schysst och säkert sätt.
Bluestep bank hjälper fler.
Steg-för-steg: Så köper du som studerande en bostad
Eget kapital krävs alltid
För att kunna köpa en bostadsrätt måste du ha ett eget kapital. Du måste nämligen själv stå för den så kallade kontantinsatsen. En bank kan bara bevilja bolån upp till 85 procent av köpeskillingen, övriga 15 procent måste du kunna betala själv. Dessa 15 procent kallas kontantinsatsen.
Kanske har du sparade pengar? Eller så har dina föräldrar möjlighet att antingen låna dig pengar till kontantinsatsen eller ge summan som en gåva? Kontantinsatsen är första steget till en egen lägenhet. Det kan i vissa fall vara möjligt att låna till delar av kontantinsatsen med ett kontantinsatslån.
Beviljat bolån från banken
Nästa steg är att få ett bolån beviljat av en bank. För att kunna låna pengar till en bostadsrätt måste du ha en löpande inkomst. Studiemedel räknas inte som en inkomst hos de traditionella bankerna. Har du ett extrajobb är det positivt, men de traditionella bankerna kräver mer säkerhet än så. På Bluestep Bank godkänner vi fler inkomsttyper så att fler kan få möjligheten till bolån.
Ett alternativ är att be dina föräldrar att gå in som medlåntagare. En medlåntagare står med på bolånet och har samma betalningsansvar som du som huvudlåntagare. Skulle du av någon anledning inte kunna betala räntorna eller amorteringarna blir dina föräldrar betalningsansvariga.
En förälder kan också gå in som delägare i boendet, och då äger ni lägenheten tillsammans. Hur stor ägarandel ni ska ha bestämmer ni tillsammans, liksom hur avgifter, räntor och underhåll ska finansieras.
Oavsett om du får en gåva, lånar pengar av dina föräldrar eller om någon går in som medlåntagare eller delägare bör ni skriva avtal. En gåva kan klassificeras som ett förskott på ett framtida arv om andra villkor inte dikteras i ett gåvobrev. Ett skuldebrev reglerar villkoren för ett lån, och ett medlåntagaravtal tydliggör låneansvaret mellan dig och din medlåntagare.
Vid ett delat ägande bör ni skriva ett samäganderättsavtal som förklarar hur avgifter och räntor ska betalas, samt hur renoveringar ska finansieras och hur en framtida försäljning ska gå till.
Kompisavtalet – perfekt alternativ för studerande
Bostadsmarknaden är tuff att komma in på och just därför erbjuder Bluestep Bank bolån för kompisar. Vi har också tagit fram ett juridiskt avtal, Kompisavtalet, som gör det möjligt för dig och en vän, eller ett syskon, att köpa och äga en lägenhet tillsammans.
Att dela bolån och boendekostnader med en kompis eller ett syskon, kan vara ett smart och roligt sätt att bo. Kompisavtalet, som är ett samäganderättsavtal, strukturerar hur ägandet är fördelat och vilket betalningsansvar ni har. Det är en trygghet både för er och för oss som bank. Du kan läsa mer om Kompisavtalet här. Vi hjälper dig och din kompis genom hela processen.
Några inkomsttyper vi godkänner.
- Provanställning, Vikariat, Visstidsanställning och Timanställning.
- Bostadsbidrag, Studiebidrag, Studielån, Hyresintäkter och övriga skattefria inkomster.
4 tips för att hitta den perfekta bostaden när du antagits
Till sist vill vi ge dig några konkreta tips på hur du hittar en studentbostad.
- Gör en budget
Det är viktigt att ha koll på sin ekonomi och förstå sina ekonomiska förutsättningar. Sätt dig ner och fundera över vilka inkomster och utgifter du kommer att ha som student. Glöm inte att räkna på ett sparande.
När budgeten är klar kommer du veta hur stor boendekostnad du har råd med och om du har möjlighet att köpa en studentlägenhet – ensam, tillsammans med dina föräldrar eller med en kompis. Ta gärna hjälp av vår kostnadsfria budgetmall för att komma igång. - Var aktiv på bostadsmarknaden
Så fort du har fått ditt antagningsbesked och vet var du kommer att studera är det bra att ta reda på vilka bostadsmöjligheter som finns i staden. Ställ dig i bostadsköer, ring till privata fastighetsägare, kolla bostadssidor på nätet och bilda dig en uppfattning om hur bostadsrättspriserna ser ut. - Fundera över vilket boende som passar dig bäst
Vill du helst bo i en egen lägenhet, dela bostad med en kompis eller hyra ett rum i en korridor? Vilka områden vill du bo i? Är det viktigt att det är cykelavstånd till högskolan eller universitetet? Kan du tänka dig att hyra möblerat? Det är ett urval av frågor som är smart att tänka igenom, men… - …var också flexibel och realistisk
Att fundera över ett drömboende är bra – då vet du exakt hur du vill bo och vad du ska sträva efter – men det är också viktigt att vara flexibel och realistisk.
Bostadsmarknaden är konkurrensutsatt och särskilt i de stora studentstäderna är det svårt att hitta studentboenden. Var därför öppen för olika bostadsområden och boendeformer och ha alltid din budget i bakhuvudet.