Var tredje ung vuxen får inte ihop ekonomin

Det är svåra ekonomiska tider just nu, inte minst för många unga vuxna. När de redan små marginalerna ställs inför ytterligare utmaningar i form av dyrare livsmedel och omkostnader, har många svårt för att få ihop kalkylen. Förutom den ekonomiska stress som skapas ger det också konsekvenser i form av begränsat sparande och att många helt saknar ekonomisk trygghet.

SBAB publicerade i dagarna rapporten Spartempen, en undersökning som genomförts av Kantar på uppdrag av SBAB mellan den 9–11 september 2024. I undersökningen har nästan 1 100 personer tillfrågats om sitt sparande och resultatet blev entydigt. Gruppen unga vuxna, personer mellan 18–29 år, står inför stora ekonomiska utmaningar.

Unga vuxna: en redan utsatt grupp

Generellt sett har unga vuxna en mindre stabil ekonomi jämfört med äldre, då man inte är lika etablerad på arbetsmarknaden som andra. När priserna stiger och inflationen skjuter i höjden utsätts gruppen för stora ekonomiska utmaningar. Då marginalerna redan sedan innan var små blir ekonomin med ytterligare utmaningar desto svårare att få ihop. Det är idag dyrare att leva och bo än tidigare, vilket direkt påverkar ett eventuellt sparande.

Köp en bostad med en kompis.

Kompisavtalet hjälper er att hantera ägande, ansvar och ekonomi på ett schysst och säkert sätt.

Bluestep bank hjälper fler.

Bolån för kompisar

Eget sparande blir lidande

En konsekvens av en mer ansträngd ekonomi blir att gruppen unga vuxna får det svårare att spara till ett eget boende. I de fall möjlighet till ekonomiskt stöd från nära anhörig finns, vilket ofta är föräldrarna, är beroendet av stöd så pass stort så att gruppen numera är beroende av det.

Undersökningen fastslår följande:

  • 25 % saknar helt ekonomisk krockkudde.
  • 25 % säger att de sparar mindre nu jämfört med för ett halvår sedan.
  • 27 % saknar en buffert för oförutsedda utgifter. Deras ekonomi klarar därför inte av utgifter såsom en trasig frys eller en oväntad tandläkarräkning.
  • Var tredje person uppger att de har fått ekonomiskt stöd av en närstående, oftast föräldrarna, under de senaste sex månaderna.


När bostadsköp blir en omöjlighet

Med mindre marginaler och ett obefintligt sparande blir det inte heller möjligt att köpa en bostad. Det kan i sin tur leda till att man bor hemma hos föräldrarna under en längre tid. Med en mindre budget blir det svårare att spara ihop till en kontantinsats, och ekonomin klarar inte av att bära ett bolån på egen hand.

Dela på kostnader och bli kombo

Av den anledningen har Bluestep Bank tagit fram Kompisavtalet, ett juridiskt avtal som gör det möjligt att köpa en bostad tillsammans med en kompis eller ett syskon. Med två personers inkomster och delade kostnader kan det vara enklare att få ett bolån beviljat. 

Traditionella banker godkänner dessvärre som oftast inte bolån till vänner eller syskon som vill köpa en gemensam bostad. Vi på Bluestep Bank tycker det är en självklarhet att det ska gå lika bra för vänner eller syskon att ta bolån ihop som för kärlekspar. Förutom att det är trevlig att bo tillsammans med någon, ser vi det också som ett bra sätt att sänka trösklarna till en första bostad. Vi vill göra det möjligt för fler komma ut på bostadsmarknaden.

Bluestep Bank godkänner också fler inkomster än många andra traditionella banker. Exempelvis kan du tillgodoräkna dig inkomst som vikarie, projektanställd eller student. Det viktiga är att det finns en varaktig ekonomi som kan bära bolånets alla kostnader. Läs mer om att köpa bostad som ung och studerande här.

Laddar
Laddar