7 ekonomitips till enskilda företagare och frilansare under Corona
Stödpaket, sänkta avgifter, sjukersättning och anstånd med skattebetalningen är några av alla åtgärder som vidtagits för att hjälpa företagare under coronapandemin. Nu tipsar vi om några av de stödåtgärder du som frilansare eller enskild företagare kan ansöka om.
Egenföretagare och frilansare vittnar om en tuffare tillvaro till följd av coronapandemin. Omställningar i samhället och skärpta restriktioner har slagit hårt mot företag – men det finns ekonomisk hjälp att få om din verksamhet behöver extra stöd i dessa tider. Vi listar några stödåtgärder och andra tips som kan hjälpa ditt företag genom krisen.
7 ekonomitips till frilansare och enskilda företagare under coronapandemin
1. Ansök om anstånd med skattebetalningen
Beräknar du att få ett sämre resultat, eller att gå med förlust under 2020? Då kan du ändra preliminärskatten och därmed betala mindre, eller ingen, skatt den sista tiden. Dessutom kan du få tillbaka skatten du betalat in för januari och februari. Se över din preliminära inkomstdeklaration direkt på skatteverkets hemsida.
2. Ansök om omsättningsstöd
Om omsättningen i ditt företag minskat till följd av coronapandemin kan du få ersättning. För att bli berättigad ersättning måste den enskilda näringsidkaren förlorat delar av nettoomsättningen under perioden mars – juli 2020, jämfört med nettoomsättningen under motsvarande period 2019. En förlängning av detta stöd för perioden augusti – oktober har också föreslagits. Detta gäller för enskilda företagare vars omsättning översteg 200 000 kronor under 2019. Läs mer om vilka kriterier som måste uppfyllas för att bli berättigad stödet på skatteverkets hemsida.
3. Få rätt till sjukersättning
Från och med den 11 mars till och med den 31 december 2020 kan du som egenföretagare få ersättning i form av sjukpenning för karensdagarna av Försäkringskassan. Detta gäller även dig som är egenföretagare men tillfälligt arbetslös eller föräldraledig.
4. Ansök om smittbärarpenning om coronasmittan hindrar dig från att jobba
Om du blir smittad eller kan vara smittad, av exempelvis en familjemedlem, kan du ansöka om smittbärarpenning hos Försäkringskassan och få ersättning för de dagar du inte kan jobba. Smittbärarpenningen motsvarar cirka 80 procent av inkomsten från näringsverksamheten, men som högst 804 kronor per dag.
5. Håll isär din privat- och förtagsekonomi
Om du har en enskild firma eller frilansar utan att ha ett AB är det superviktigt att ha stenkoll på ekonomin. Se till att ha separata konton för din privatekonomi och för företaget. Undvik att föra över pengar från ditt företag utöver den lön du bestämt dig för att ta ut. Var noga med att räkna bort moms, skatter och avgifter så du inte använder företagspengar som du egentligen inte har.
6. Undvik kreditkort och dyra smålån
Behöver du få loss pengar till att lösa oförutsedda utgifter? Kreditkort och smålån med höga räntor kan lätt bli väldigt dyra. Om du äger din bostad och har ett värdeutrymme i denna kan vi på Bluestep hjälpa dig med dina betalningar på ett tryggt och säkert sätt.
7. Kontakta din bank – eller Bluestep
Om din ekonomi blir tungt belastad kan du be banken om hjälp. Förhandla räntan, förläng betalningstider och se vilka avdrag du kan göra. Om banken säger nej kan du kontakta Bluestep för att bland annat baka in dina smålån och krediter i bolånet och sänka dina månadskostnader.
Källa: Regeringen.se, Försäkringskassan.se och Skatteverket.se
Ansök om lånelöfte för köp av bostad
Skicka in din ansökan redan idag så kontaktar vi dig och går igenom dina förutsättningar och möjligheter till bolån.